Trots op onze Molenaars.
Nederlandse Molens zijn gebouwd van hout en staal. Eerlijk en robuust. Toonbeelden van duurzaamheid en daadkracht uit vervlogen tijden, waarin onze voorouders leerden de natuur te bedwingen. Ze laten zien hoe de de eerste stappen werden gezet richting mechanisatie van de landbouw, de voedselproductie en bescherming tegen het wassende water. Als molenaars zijn we trots op dit verleden. Het is een prestatie de moeite waard is om in stand te houden.
Het Molenaarsvak
Molenaar zijn moet je in het bloed zitten. Het is een vak dat niet alleen technisch inzicht vereist, maar ook kennis van de natuur, van het weer en van de eigenschappen van verschillende houtsoorten. Je moet begrijpen hoe je molen in elkaar zit. Wat hij aankan. En wat er nodig is om hem in topconditie te houden. Je bent kapitein en timmerman tegelijk. Je zorgt voor je molen, voert kleine reparaties zelf uit en geeft op tijd aan als het tijd is voor renovatie of groot onderhoud.
Als molenaar draag je de verantwoordelijkheid voor een onvervangbaar stuk cultureel erfgoed. Maar ook voor de veiligheid van jezelf en anderen. Want vergis je niet: een molen is een machtige machine, die onder controle moet worden gehouden. Bij onoordeelkundig handelen zijn de schade en het leed niet te overzien. Een gedegen opleiding is dan ook onmisbaar voor het molenaarsvak. Daar zijn inzet, lef en doorzettingsvermogen voor nodig.
Kun en wil jij het aan? Geef je dan nu op bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Iedereen van 14 jaar of ouder kan zich aanmelden. En wie weet komen we jou ook na een tijdje tegen aan de vang of aan de licht in een van de molens van het Land van Cuijk en omstreken.
Wil je meer weten over het molenaarsvak? Verschillende molens bezoeken en een dagje meelopen met een vrijwillige molenaar in de regio? Neem nu contact op met de Vereniging Molenvrienden Land van Cuijk en omstreken.
“Het ambacht van Molenaar is Immaterieel Cultureel Erfgoed”
– Unesco, 2017