Rust na Arbeid
Ronde stenen beltmolen

Kleefseweg 59a 6599 AB Ven-Zelderheide
Open: za 13.00-17.00 uur

Molenaar:

Ludger Pauls 0485 51 57 89

Profiel

De molen werd in 1881 op het Vensche Veld aan de weg van Ottersum naar de Duitse grens gebouwd, in opdracht van Eduard Benedictus van den Boogaard, molenaar en winkelier in Gennep. Deze bleef er tot 1892 en verkocht toen molen met huis en erf aan Johannes Matheus Hubertus Coopmans, molenaar te Vierlingsbeek.

Coopmans verhuisde naar Ven-Zelderheide en liet daar in 1896 bij de molen een bakkerij bouwen. De molen had in die tijd drie koppel stenen.

Coopmans’ zoon Lambert breidde de molen in 1930 aan de voorzijde uit met een pakhuis, plaatste de maalstoel met een koppel 15der kunststenen, die eerst onderin de windmolen stond en schafte een nieuwe dieselmotor aan. Deze werd in 1943 vervangen door een elektromotor. In hetzelfde jaar werd het gevlucht door de firma Van Bussel uit Weert van stroomlijnwieken voorzien.

Betere tijden

In 1948 werd Adrianus Ferdinandus Constantinus Kock uit Oosterhout (NB) eigenaar van de molen, die er 5 jaar als knecht had gewerkt. Het maalbedrijf werd in 1969 om gezondheidsredenen stilgelegd en in 1970 verkocht Kock de molen aan de pottenbakker Geert Jacobs, die zich in Ottersum had gevestigd. De machines verdwenen uit het pakhuis, evenals een koppel Duitse stenen uit de windmolen, om atelier- en woonruimten te scheppen. Er bleef alleen een koppel kunststenen over.

Korte tijd later verliet Jacobs de molen en die geraakte in verval. In 1977 werd hij verkocht aan C. Verhoeven te Nijmegen, die er een bistro in wilde vestigen. De bistro-plannen werden nooit verwezenlijkt en op 21 januari 1987 werd de molen openbaar verkocht aan Franciscus Lenssen te Gennep, die in de inmiddels onttakelde molen ging wonen. Later werd de molen verkocht aan Ludger Pauls en toen braken er betere tijden aan: in 2004 werd de molen geheel gerestaureerd, zodat deze er nu weer prachtig bijstaat.