Luctor et Emergo
Ronde stenen stellingmolen

Kapelstraat 31 5447 AA Rijkevoort
Open: za 13.00-17.00 uur

Molenaars:

Mari Goossens 0485 57 38 15 | Paul Verheijen | Petro Boon

Profiel

In 1900 richtte Hermanus Verbruggen (uit Sint-Hubert) aan de Brink in Rijkevoort een motormaalderij op met twee koppel maalstenen en een houtzagerij. In het volgende jaar bouwde hij achter de maalderij een ronde stenen stellingkorenmolen met drie koppel stenen. Bij de bouw maakte hij gebruik van onderdelen van een houtzaagmolen.

Thans wordt verondersteld dat het gaat om de in 1872 gesloopte molen De Rietvink te Zwijndrecht, die in 1874 werd herbouwd te Klein-Tongelre (Eindhoven) en rond 1900 alweer werd gesloopt. Of dit klopt is onzeker. In de huidige molen is hoe dan ook zeer veel hergebruikt materiaal te vinden.

Opvallend zijn de schilderingen op de het gaande werk op de steenzolder. Deze zijn waarschijnlijk rond 1920 aangebracht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schreven van de Britse Royal Artillery hun namen, woonplaats en een kerstwens in de blokjes van de Brabantse vlag op de koningspil.

Hersteld

In de jaren ’50 werd het maalderijgebouw afgebroken en vervangen door een groter gebouw tussen molen en de (uit 1912 daterende) molenaarswoning. Ook werden twee steenkoppels verwijderd om meer ruimte te krijgen.

In 1972 voerde molenmaker Beijk uit Afferden een restauratie uit. Het betrof hier vooral de buitenzijde. Zo verdwenen de stroomlijnneuzen en werd een oude Potroede vervangen. De molen is dan ook de trotse bezitter van drie fabrikaten roeden: Pot, Derckx en Fransen, die laatste inmiddels als lange spruit.

In 1989 werd de molen weer gerestaureerd. In juli 2014 is de molen stilgezet. Er zijn problemen met het metselwerk, waardoor balkkoppen in de muren door vocht zijn aangetast; ook is het houtwerk van het wiekenkruis niet best meer.