Jan van Cuijk
Ronde stenen beltmolen

Heerstraat 4, 5435 PC Sint Agatha (gem. Cuijk)
Open: za 09.30-13.00 uur

Molenaar:

Stefan Willems 06 53 781 949

Profiel

Vincent, de tweede zoon van de Beerse molenaar Wilhelmus van Riet, liet in 1860 de Jan van Cuijk bouwen door molenmaker Poos.

De Cuijkse graan- en schorsmolen ging door gebrek aan belangstelling van de zonen van Vincent van Riet over naar zijn oudste knecht Pieter Isaak Groen, die later burgemeester werd van Cuijk. Later ging de molen nog over in eigendom naar de oudste knecht van Groen, Willem van der Stappen en vervolgens naar de Mookse herbergier Gerard Willems.

In de meidagen van 1940 kwam de molen onder Duits vuur te liggen. De beschadigingen vielen mee, maar de schuur langs de molen brandde geheel af. Na het begin van de oorlog werd de molen gerestaureerd. Hij kreeg hierbij zijn witte uiterlijk en van Bussel – stroomlijnneuzen. Op 21 november 1942 werd de molen heropend.

Schade

Op 15 juni 1943 nam Sjef Kessels de Jan van Cuijk over van weduwe P. Willems – Bernards. Hij had er niet lang plezier van. Tijdens de Geallieerde operatie Market Garden kreeg de molen twee voltreffers die grote gaten in de molenromp veroorzaakten en bijna het gehele binnenwerk vernielden. Het net nieuwe wiekenkruis en de kap bleven gelukkig onbeschadigd.

Na de oorlog werd de schade snel hersteld. De stroomlijnneuzen werden nu uitgerust met remkleppen. Het molenaarsgezin verhuisde naar de 100 meter zuidelijk gelegen molenaarswoning. In 1959 sloot de gemeente de molen aan op het elektriciteitsnet en ontstond onder in de molen een mechanische maalderij. Daarmee redde Kessels het tot 1971. Toen kocht de gemeente Cuijk de molen, die inmiddels op de monumentenlijst was geplaatst.