Katwijk
Achtkantige stellingmolen

Lange Linden 30, 5433 NC Katwijk (NB)
Open: op even weken do 13.30-17.00 uur

Molenaars:

Peter Simons 0485 31 36 73 | 

Profiel

Deze stellingmolen moet gebouwd zijn in 1869, maar de herkomst van deze overduidelijk tweedehandse molen staat niet vast.

Antoon Jetten was jarenlang molenaar. Zijn zoon Piet nam de molen in 1920 over; diens schoonzoon J. van Kempen werd in 1951 eigenaar.

In 1957 onderging de molen een restauratie. Daarbij werd het uiterlijk grondig gewijzigd: van de tot dan toe met dakleer beklede molen werden zowel romp als kap met riet gedekt, hetgeen het aanzien van de molen totaal veranderde.

Of de molen daarna nog heeft gemalen of zelfs gedraaid, is niet duidelijk: eind jaren ’60 was de toestand nog behoorlijk; daarna werd het slecht. Toen in 1983 de roeden werden gestreken, waren stelling en staart al grotendeels verdwenen.

Restauratie

In 1985/86 volgde een zeer noodzakelijke restauratie: nieuwe kap, gevlucht, stelling, tafelementen en rietbedekking.

Over het merkwaardige uiterlijk is een theorie in omloop: sommigen denken dat de molen oorspronkelijk te Katwijk-Linden herbouwd zou zijn als beltmolen. Bij een latere verbouwing (waarbij de molen onder de nieuwe stelling de functie van woonhuis kreeg toebedeeld) zou o.a. het gevlucht fors zijn ingekort.

Dit lijkt niet juist: een beltmolen met een vierkante onderbouw is niet bepaald logisch. Inkorten van een vlucht is dat evenmin. Wel blijft dit, met het rechtsteeks op de onderbouw geplaatste achtkant, qua uiterlijk een zeer merkwaardige molen.

In juni 2009 werd deze molen te koop gezet; in juli 2010 werd de molen verkocht. Nieuwe eigenaar werd de fa. Nabuurs. Wegens een aangebouwde loods kan de molen niet uit alle richtingen draaien.

De toekomst voor deze molen is door het oprukkende industrieterrein onzeker.