Watermolen Vierlingsbeek
Onderslag watermolen

Grotestraat 121 5821 AJ Vierlingsbeek
Open: ma..zo van zonsopgang tot zonsondergang

Deze molen is vrij toegankelijk. Er is geen molenaar aanwezig

Profiel

De Vierlingsbeekse watermolen wordt voor het eerst in 1430 in de akten genoemd, maar het kan heel goed zijn dat hij al ouder was. In 1672 sneed timmerman Heijligers de volgende tekst in de molen: “De molen moet malen, de zon moet dwalen, de vink moet slaan, de wereld zal vergaan”. Deze tekst heeft de verwoesting tijdens WO-II helaas niet overleefd.

De molen maalde het graan van de lokale boeren, totdat nieuwe, snellere en betere technieken hun intrede deden. In de 19e eeuw kwam er concurrentie van een windmolen op de grens met Groeningen.

In de 20e eeuw werd de waterkracht vervangen door een diesel- en later een electromotor. Daarmee was het belang van de watermolen voor het malen van graan verdwenen. De verwoesting in de Tweede Wereldoorlog deed de rest.

Wederopbouw

Na de oorlog werd er dan ook jarenlang niet meer naar de oude watermolen omgekeken. Maar rond 1970 kreeg men weer oog voor verleden, erfgoed en de cultuurhistorische schat die deze watermolen vertegenwoordigde. En zo begon het project tot wederopbouw van de watermolen.

De huidige molen is een aanwinst voor Vierlingsbeek en omgeving . Hij geeft een goed beeld hoe het er in vroeger eeuwen uit moet hebben gezien. Een bezoekje aan deze gerestaureerde Vierlingsbeekse watermolen is dan ook zeker de moeite waard.