Mariamolen
Zeskantige beltmolen
Cuijkseweg 19 5443 PA Haps
Open: alleen op afspraak
Molenaars:
Don Werts | Robbert en Sytske Verkerk 0485 32 24 60
Profiel
Bij de bouw werd destijds gekozen voor het type grondzeiler (wieken en staart bedienbaar vanaf het maaiveld). De molen was opvallend simpel en op een standerdmolen gelijkend ingericht: één koppel stenen, dat rechtstreeks vanaf het bovenwiel werd aangedreven.
In 1859 is de molen verhoogd tot beltmolen. Bij die gelegen is de molen omgebouwd tot een meer gebruikelijke korenmolen met een spoorwiel en drie koppels stenen. Ook het luiwerk moet uit dat jaar dateren.
Laatste beroepsmolenaar
Met nog enkele wisselingen van eigenaar is de Mariamolen de jaren doorgekomen. In de Tweede Wereldoorlog fungeerde de molen nog als schuilplaats voor de lokale bevolking. Uiteindelijk kwam hij in handen van het bekende molenaarsgeslacht Wagemans en daarna van de laatste beroepsmolenaar, Piet Peters.
Pieters verkocht de molen in 1969 aan de gemeente Haps, maar bleef er wel molenaar tot 1998. De laatste jaren werd hij geassisteerd door diverse vrijwillige molenaars. Als gevolg van een gemeentelijke herindeling in het Land van Cuijk ging de molen later in eigendom over naar de gemeente Cuijk.
In 1972 kreeg de molen een fikse opknapbeurt. Hierbij werd toen het aanwezig Van Busselsysteem vervangen door Oudhollands. Voor de restauratie was de askop rood met wit, het verbusselde wiekenkruis geheel grijs en de staart licht grijsgroen van kleur.