Mariamolen
Zeskantige beltmolen

Cuijkseweg 19 5443 PA Haps
Open: alleen op afspraak

Molenaars:

Don Werts | Robbert en Sytske Verkerk 0485 32 24 60

Profiel

In 1794 werd door de familie Manders een standerdmolen gebouwd aan de weg naar Cuijk. Waarschijnlijk is deze door brand verloren gegaan, want reeds in 1802 verscheen aan de overkant van de weg schuin er tegenover de nu nog bestaande Mariamolen.

Bij de bouw werd destijds gekozen voor het type grondzeiler (wieken en staart bedienbaar vanaf het maaiveld). De molen was opvallend simpel en op een standerdmolen gelijkend ingericht: één koppel stenen, dat rechtstreeks vanaf het bovenwiel werd aangedreven.

In 1859 is de molen verhoogd tot beltmolen. Bij die gelegen is de molen omgebouwd tot een meer gebruikelijke korenmolen met een spoorwiel en drie koppels stenen. Ook het luiwerk moet uit dat jaar dateren.

Laatste beroepsmolenaar

Met nog enkele wisselingen van eigenaar is de Mariamolen de jaren doorgekomen. In de Tweede Wereldoorlog fungeerde de molen nog als schuilplaats voor de lokale bevolking. Uiteindelijk kwam hij in handen van het bekende molenaarsgeslacht Wagemans en daarna van de laatste beroepsmolenaar, Piet Peters.

Pieters verkocht de molen in 1969 aan de gemeente Haps, maar bleef er wel molenaar tot 1998. De laatste jaren werd hij geassisteerd door diverse vrijwillige molenaars. Als gevolg van een gemeentelijke herindeling in het Land van Cuijk ging de molen later in eigendom over naar de gemeente Cuijk.

In 1972 kreeg de molen een fikse opknapbeurt. Hierbij werd toen het aanwezig Van Busselsysteem vervangen door Oudhollands. Voor de restauratie was de askop rood met wit, het verbusselde wiekenkruis geheel grijs en de staart licht grijsgroen van kleur.