Inmiddels is het een traditie dat op 2e paasdag een aantal molens van de molenvereniging Molenvrienden Land van Cuijk e.o. hun deuren wijd openzetten voor publiek. Na 2 jaar van stilstand, als gevolg van Corona, pakken we dit jaar de draad weer op en zullen op maandag 18 april as. de molenaars van maar liefst 6 molens hun molens voor het publiek open hebben:

De KorenbloemVloetweg 15841 ASOploo
WatermolenWatermolenstraat 25841 CTOploo
Luctor et EmergoKapelstraat 315447 AARijkevoort
De HeimolenWanroijseweg 995454 NESint Hubert
Hamse molenMolenstraat 235446 PLWanroij
MartinusMolenstraat 245835 AZBeugen

De molens zijn geopend tussen 11.00 – 16.30 uur.

Een gratis fietsroute van ± 45 km via knooppunten is verkrijgbaar op de deelnemende molens maar kan eventueel ook via de website van de vereniging gedownload worden (www.molenvrienden.nl)

Er worden op de molens rondleidingen gegeven en als het weer het toelaat, zal er ook eventueel gemalen worden. In en rondom de molens worden allerlei activiteiten gehouden met als hoofdthema “Kunst op de Molen”. Er is koffie en thee verkrijgbaar en op een molen worden pannenkoeken gebakken.

Molens in het Land van Cuijk, Noord Limburg en Heumen

In het Land van Cuijk, noord Limburg en de gemeente Heumen staan 22 in werking zijnde molens.

Waaronder twee watermolens en een gerestaureerd waterrad. Een eeuw geleden draaide er in deze regio nog het dubbele aantal molens. Als gevolg van de verloren concurrentieslag met achtereenvolgens de stoommachine, de verbrandingsmotoren en de elektrificatie zijn veel molens stilgelegd en afgebroken. Tot eind jaren zeventig waren er hier nog molens productief.

Om deze molens te behouden en hun verval te voorkomen zijn er vrijwillige molenaars op de molens actief. In de jaren tachtig hebben zij de vereniging “Molenvrienden Land van Cuijk” opgericht en later uitgebreid met noord Limburg en de gemeente Heumen. De belangrijkste doelstelling van de vereniging is:  “het behouden en draaivaardig houden van de molens in de regio”.

Hierbij hoort ook het werven en opleiden van nieuwe vrijwillige molenaars.

Heeft u interesse in deze hobby of wilt u onze vereniging ondersteunen dan kunt u U informatie vinden op www.molenvrienden.nl  U kunt zich daar ook  eventueel aanmelden als lid, zodat ons werk ook in de toekomst door kan blijven gaan.