Molendag 2017

 

2e Paasdag Molendag en kunstexpositie in het Land van Cuijk.

 

 

 

Op 2e Paasdag 17 april organiseert de vereniging Molenvrienden Land van Cuijk e.o. wederom haar jaarlijkse molendag. Elk jaar zijn op deze dag een 5-tal molens geopend voor het publiek. Na het succes van vorig jaar is weer als thema gekozen voor kunst in de molen. De molens zijn geopend van 11.00 – 16.30 uur. Deelnemende molens dit jaar zijn: Wanroij, Rijkevoort, Beugen en Oploo 2x.

 

De molens zijn gratis toegankelijk en als er voldoende wind is zal er natuurlijk ook graan gemalen worden. De molenaars en kunstenaars staan klaar om rond te leiden en uitleg te geven. De vereniging Molenvrienden Land van Cuijk die actief is in het gebeid Noord-Limburg – Gemeente Heumen en het Land van Cuijk is ook altijd op zoek naar nieuwe molenaars die onze molens draaiende houden. Heb je interesse vraag om informatie aan de aanwezige molenaars. De geopende molens liggen niet ver uit elkaar en met de fiets goed te doen.

 

Programma:

 

“De Hamse molen”te Wanroij: deze unieke standerdmolen zal ook deze dag de heropening houden na een paar jaar stilstand. De wieken zijn compleet vervangen en nu uitgerust met het systeem van Bussel die het vroeger ook had. In verband met de heropening zijn er bij deze molen buiten de diverse aanwezige kunstvormen van Hetty Faassen(keramiek) Sjaak Minten en Henk Arts (schilderen) en Elly Minten (Tiffany) ook andere hobby’s aanwezig (bromfietsen, tractoren en manden vlechten) en het geheel wordt muzikaal opgeluisterd door diverse muziek groepen.

 

“Luctor et Emergo”te Rijkevoort: ook deze molen heeft een restauratie achter de rug. Hier is schilderkunst van Irene v/d Besselaar te zien ook is het speciaal gericht op kinderen en kunst.

 

“Martinus”te Beugen: Eva en Fren Daanen met keramiek en bloemsierkunst, Ans Verdijk met het zichtbaar maken van alle daagse kunstvoorwerpen.

 

“De Korenbloem” te Oploo deze molen moet het momenteel zonder wieken stellen die in restauratie zijn. De molen is wel geopend alsmede de meelverkoop.

 

“De watermolen” mits er voldoende water is zal ook deze molen in bedrijf zijn. Carla de Rijke zal haar keramiek tonen en bezig zijn met klei.

 

AANVULLENDE INFORMATIE (HIER KLIKKEN)

 

Heropening Jan van Cuijk in 360 graden video

Opening Jan van Cuijk

Voor wie er zelf niet bij kon zijn op 30 oktober: op Youtube staat nu een 360 graden video van de heropening van de windmolen Jan van Cuijk. Met de toespraak van wethouder Rob Poel, het onthullen van de plaquette voor Sjef Kessels en muziek van Harmonie Gaudete in Domino. 

De molen is sinds kort ook in 360 graden van binnen te bekijken op deze website en over enkele dagen op Streetview

Molens van binnen te bekijken via Google

 

De molens van Molenvrienden Land van Cuijk zijn binnenkort via Google Street View vanbinnen te bekijken. Ons lid Pierre Gielen heeft een licentie van Google om dit aan Street view te koppelen. Als 1e is De Heimolen in St. Hubert al vanbinnen te bekijken, zie volgende link: binnen kijken of via Google maps. Je kunt dan in de molen rondlopen en via de trappen alle zolders bekijken. Gemakkelijk als je geen zin hebt om de trappen te beklimmen en vaak zijn diverse zolders niet toegankelijk als de molen draait.

 

Het komende jaar wordt dit voor alle molens van Molenvrienden Land van Cuijk e.o. uitgerold. Enkele molens zijn nu in restauratie maar als ze weer pico bello vanbinnen en buiten zijn zullen ze op de gevoelige plaat worden vastgelegd.

 

Molenaar worden

Zelf molenaar worden?

Ooit waren molens bloeiende bedrijven met een belangrijke rol in de Nederlandse economie. Tegenwoordig is het molenaarsvak vooral vrijwilligerswerk. Belangrijk werk, dat wel. Want je helpt als vrijwillige molenaar een écht Nederlands stuk industrieel erfgoed in stand te houden. Door molens te laten draaien, voorkom je dat ze voortijdig vervallen. Bovendien is het een bijzondere en vooral geweldig leuke hobby.

Lees meer...

Nieuwste artikelen

Buienradar