Zeldenrust

Overasselt

Gesloten standerdmolen

  • Molenaar: Stijn Arts (0653839213) Nico en Wilma van de Broek
  • Adres: Oude Kleefsebaan 23a, 6611 AM Overasselt
  • Open: Za 13.00 - 16.00u
  • Meer informatie over deze molen vind je in de molendatabase

 

Deze molen is in 1982 nieuw gebouwd als opvolger van een bij de orkaan van 12/13 november 1972 verwoeste standerdmolen. 

Die molen was in 1736 in Geertruidenberg gebouwd, in een onbekend jaar verplaatst naar Raamsdonksveer en in 1890 tenslotte naar Overasselt. Dit laatste werk werd uitgevoerd door de bekende molenaar/molenmaker G.J. Jacobs, die diverse molens bouwde of verbouwde. 

 

De beruchte orkaan van 12 en 13 november 1972 betekende het einde voor de toen al jaren stilstaande en vervallen molen: het gehele wiekenkruis werd achterover geblazen; de as brak niet en als gevolg sleurde het bovenwiel een groot deel van de kast mee. 

 

In 1982 werd op enige honderden meters van de oude locatie een standerdmolen herbouwd. Gezien de staat waarin de molen in 1972 verkeerde en de aard van de verwoesting, was er sprake van totale herbouw. 

 

Helaas is in de huidige molen vrijwel niets terug te zien van het karakteristieke uiterlijk van zijn in 1972 verwoeste voorganger: zo is er sinds 1982 een afzonderlijke luikap terwijl vroeger de luikap deel uitmaakte van de gehele molenkap; die kap was bovendien gedekt met losagnes. De kast is lichtgeel geschilderd met een rode bies, terwijl de oude molen juist een heel fraaie en originele bies had en ook op andere punten ongewoon rijk beschilderd was. Jammer dat hier niet meer aandacht voor is geweest. 

Bijzonder was ook dat beide roeden voorzien waren van stroomlijnneuzen, die het midden hielden tussen Dekker en Van Bussel. Die moeten in 1939 aangebracht zijn door G.J. van Riet, molenmaker te Nijmegen.