De Vooruitgang

Oeffelt

Ronde stenen beltmolen, 1913, gerestaureerd in 1987

  • Molenaars:John Houben (0485-320994) Sonja Middelink en Theo van Bergen
  • email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Adres: Molenstraat 4B, 5441 AB Oeffelt
  • Open: zaterdag: 9.00-12.00u
  • Meer informatie over deze molen vind je in de molendatabase

 

Begin 1913 stapte J. Manders, leerlooier van beroep, naar de gemeente Oeffelt met het verzoek, een windmolen aan de weg naar Cuijk te mogen bouwen. In de raadsvergadering van 19 maart 1913 werd positief beslist en zo werd datzelfde jaar nog een stenen beltmolen gebouwd; die kreeg de naam "De Vooruitgang".

Aangezien de meeste molens in het Land van Cuijk uit de 19de eeuw stammen, mag deze molen best jong genoemd worden. Het is wellicht één van de laatste molens in Nederland die nog voor commercieel gebruik nieuw werden gebouwd. Later in deze eeuw zien we alleen nog (her)bouw van molens uit cultureel oogpunt.

 

Oeffelt had anno 1913 al een molen: deze, in de volksmond "de molen van Gerrits" genoemd, stond nog geen 500 meter van De Vooruitgang en beide molens waren dan ook beeldbepalend voor het dorp. 

Hieraan kwam in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog een wreed einde: dorpskerk en molens moesten het ontgelden door gevechten tussen terugtrekkende  Duitse troepen en geallieerden. De molen van Gerrits werd niet meer hersteld en tenslotte in 1955 gesloopt.

De Vooruitgang werd wél hersteld van de oorlogsschade en kreeg bovendien in 1946 als eerste in Nederland het door ir. Fauël ontworpen fokwieksysteem; eerst op één roede, later op beide. 

 

Lang duurde deze opleving niet: in 1953 werd de molen grotendeels onttakeld. As en roeden gingen naar Kampen, waar de net verplaatste korenmolen d'Olde Zwarver op 1 februari as en roeden had verspeeld bij de beruchte storm (die vooral in Zeeland dood en verderf zaaide). 

Het bleef in Oeffelt niet bij onttakeling: in mei 1954 brandde de inmiddels als meelfabriek ingerichte molenromp volledig ult. Zo bleef enkele decennia een troosteloze stomp in het landschap staan.

 

In 1973 kwam vrijwillig molenaar Theo van Bergen met plannen tot herbouw van de molen. Eind zeventiger jaren kocht de gemeente Oeffelt de romp aan van de toenmalige eigenaar Maassen. Na een lange voorbereiding (de molenromp was niet erkend als monument) kon, na oprichting van de stichting De Oeffeltse Molen, in 1986 een begin gemaakt worden met de reconstructie. In 1987 werd een draaivaardige de molen in gebruik genomen. 

Enige jaren later was er voldoende geld om de molen met een koppel stenen ook geheel maalvaardig te maken. 

 

Jammer en eigenlijk onbegrijpelijk is, dat hier in 1987 het fokwieksysteem niet meer is aangebracht; een misser die echter vrij eenvoudig ongedaan te maken is (maar dat is tot op heden niet gebeurd).