De Heimolen

Sint-Hubert

Ronde stenen beltmolen, 1877

  • Molenaar: Walter Cornelissen (06 255 257 37)
  • Adres: Wanroijseweg 99, 5454 NE Sint Hubert
  • Open: za. 13.00-16.00u
  • Meer informatie over deze molen vind je in de molendatabase
  • ...of op de eigen website.

 

De molen werd in 1878 gebouwd in opdracht van de gebroeders Reynen, telgen uit een bekend molenaarsgeslacht. Het huidige bovenwiel is zeer waarschijnlijk afkomstig uit een standerdmolen. Dat zou heel goed de molen van het Molengat te Mill kunnen zijn, die toen werd afgebroken. 

 

Tot 1935 blijft de molen in de familie Reynen. Dan koopt molenaarsknecht P.J. Vereijken, die toen al geruime tijd hier maalde, de molen. Vereijken moest aanzien dat zijn molen in het najaar van 1944 door oorlogsgeweld aan wiekenkruis en bovenas flink werd beschadigd. Daarna heeft hij geruime tijd met één roede gemalen. 

 

In 1966/67 werd de molen, nog steeds onder dezelfde molenaar, maalvaardig gerestaureerd. Daarbij werden onderdelen gebruikt, afkomstig van de in 1964 onttakelde molen van Beliën te Hamont (B). 

 

Enige jaren na het overlijden van Vereijken (1978) werd de molen eigendom van de gemeente, waarna er herstel plaatsvond en de molen ook weer geregeld ging draaien. Later kwam daar ook malen bij. 

 

Op 17 februari 2007 voltrok zich onderin de molen een merkwaardig ongeluk: tijdens graafwerkzaamheden stortte de inrijpoort gedeeltelijk in. De linkermuur verschoof en de dekplaat verzakte. Eén van de molenaars raakte hierbij gewond (maar hield daar gelukkig geen blijvend letsel aan over). In november 2007 werd begonnen met herstel. 

 

In 2012 gebeurde er iets opmerkelijks met beide Potroeden: de oudere Potroede 982, die in 1993 was gestreken en los bij de molen werd bewaard, verkeerde nog altijd in dusdanige staat dat besloten werd, deze te repareren en weer te steken. Dit ging ten koste van de eveneens oude Potroede 1417: die werd vervolgens gestreken en ligt thans werkloos bij de molen. 

Beide roeden zijn derdehands en maar hebben zonder al te veel problemen een zeer hoge leeftijd bereikt.

 

Molenaar Harry Daverveld overleed op 2 maart 2014 op 78-jarige leeftijd.