Eind jaren zeventig verschenen de eerste vrijwillig molenaars in het Land van Cuijk. Niet alleen hier, maar ook in de rest van Nederland bleken de vrijwillige molenaars een geschenk uit de hemel, want sinds de molens niet meer commercieel gebruikt werden, liep het aantal vakmolenaars sterk terug. Al in de jaren zestig werd daarom landelijk het Gilde van Vrijwillige Molenaars opgericht, een organisatie die zich zou inzetten voor het werven van nieuwe vrijwillige molenaars en voor de opleiding van deze molenminnende mensen.

Het lukte de eerste vrijwillig molenaar in het Land van Cuijk om andere molengeïnteresseerden warm te maken voor zo'n hobby. Op die manier ontstond er een kleine club van vrijwilligers-in-opleiding. Het was deze club vrijwilligers die begin jaren tachtig het idee kreeg om een vereniging te vormen die als doel het behoud van de molens in het Land van Cuijk zou hebben, via samenwerking met moleneigenaren en andere belanghebbende instanties.

In 1984 kregen de oprichtingsplannen een vastere vorm en op 13 april 1984 van dat jaar vond de uiteindelijke oprichtingsvergadering plaats. De vereniging Molenvrienden Land van Cuijk was een feit! Startactiviteiten bestonden uit het vormen van een bestuur, het vervaardigen van een stand, het ontwerpen van een folder en briefhoofd en andere middelen om mee naar buiten te kunnen treden. Hierna konden de lokale overheden en bedrijven aangeschreven worden voor (start)subsidies om zodoende een kas te kunnen creëren.

Vrijdag 18 januari 1985 was een belangrijke dag voor de vereniging. Die dag passeerden de opgestelde statuten de notaris en werden ze opgenomen in een notariële akte. Dit impliceerde vervolgens de inschrijving in het verenigingen- en stichtingsregister (tegenwoordig handelsregister) van de Kamer van Koophandel. Het bestuur en de actieve leden konden nu hun activiteiten voortzetten onder naamgeving van "Vereniging Molenvrienden Land van Cuijk".

 

Meldt u ook aan als lid voor minimaal € 15,- per jaar.

 

Iedereen die molens een warm hart toedraagt, kan lid worden van de Vereniging Molenvrienden Land van Cuijk en omstreken. Deze vereniging organiseert regelmatig activiteiten en excursies rondom de molens in de regio, biedt een platform voor de uitwisseling van kennis en onderhoudt een molenarchief (te raadplegen na afspraak). Bovendien geeft de vereniging 3 tot 4 keer per jaar het blad De Molenvriend uit. De meeste molenaars in de regio zijn lid van de vereniging.
 

Contactgegevens:


Voorzitter:

  • Harm van Es, Floralaan 50, 5831 TA Boxmeer, tel. 0485-578613


Secretaris:

  • Walter Cornelissen, Park 8, 5446 PH Wanroij, tel. 0625525737, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Penningmeester:

  • Jan van Riet, Pelgang 1, 5841 BJ Oploo, tel. 0485-383551

Bestuursleden:

  • Martijn v/d Hulsbeek, Jan de Kosterhof 10, 5845 HD St.Anthonis,  tel. 0641156032
  • Mari Goossens, D.Boutsstraat 25, 5831 VN Boxmeer, tel. 0485-573815

  • Ledenadministratie:

    Park 8, 5446 PH Wanroij, tel. 0625525737

Lid worden?

Bel 0625525737, stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of klik hier

Het lidmaatschap kost minimaal 15 euro per jaar.


Molenarchief Land van Cuijk:

Het archief ligt opgeslagen in de molen van Oeffelt. Iedereen kan het archief raadplegen, maar alleen op afspraak.