Lezing over Franse molenstenen,

door Jan Scheirs

 

Molenvrienden Land van Cuijk organiseert woensdag 22 november een lezing over Franse molenstenen. Gast spreker Jan Scheirs zal het hebben over Franse molenstenen, die overigens ook wel Engelse stenen genoemd werden.

Met die stenen kon “op zijn Amerikaans” gemalen worden. Hoe dat allemaal zit, wordt tijdens deze lezing uitgelegd. We zullen de geschiedenis van dit type stenen bespreken, die teruggaat tot in de Middeleeuwen, het steenmateriaal, de constructie en de verschijningsvorm. Maar vooral zullen we het hebben over de toepassing en het gebruik. Dan blijkt dat deze stenen, die uitermate geschikt zijn om er uit tarwe bloem mee te maken, over de hele wereld werden verscheept. Merkwaardig genoeg werden zij in Nederland maar zelden in traditionele molens toegepast. Ze werden hier in de 19de eeuw wel vaak gebruikt in meelfabrieken, waar zij echter al snel weer werden verdrongen door modernere maalapparatuur (stalen walsen). Over die ontwikkelingen in de meelindustrie zullen we aan de hand van deze stenen ook komen te spreken.

 

De lezing wordt gehouden op woensdag 22 november om 20.00 uur, in de Jachthoorn, Wethouder Lemmenstraat 13, 5454 GH, Sint Hubert.

 


Buienradar