Lezing over Franse molenstenen,

door Jan Scheirs

 

Molenvrienden Land van Cuijk organiseert woensdag 22 november een lezing over Franse molenstenen. Gast spreker Jan Scheirs zal het hebben over Franse molenstenen, die overigens ook wel Engelse stenen genoemd werden.

Met die stenen kon “op zijn Amerikaans” gemalen worden. Hoe dat allemaal zit, wordt tijdens deze lezing uitgelegd. We zullen de geschiedenis van dit type stenen bespreken, die teruggaat tot in de Middeleeuwen, het steenmateriaal, de constructie en de verschijningsvorm. Maar vooral zullen we het hebben over de toepassing en het gebruik. Dan blijkt dat deze stenen, die uitermate geschikt zijn om er uit tarwe bloem mee te maken, over de hele wereld werden verscheept. Merkwaardig genoeg werden zij in Nederland maar zelden in traditionele molens toegepast. Ze werden hier in de 19de eeuw wel vaak gebruikt in meelfabrieken, waar zij echter al snel weer werden verdrongen door modernere maalapparatuur (stalen walsen). Over die ontwikkelingen in de meelindustrie zullen we aan de hand van deze stenen ook komen te spreken.

 

De lezing wordt gehouden op woensdag 22 november om 20.00 uur, in de Jachthoorn, Wethouder Lemmenstraat 13, 5454 GH, Sint Hubert.

 

 

De molens van Molenvrienden Land van Cuijk zijn binnenkort via Google Street View vanbinnen te bekijken. Ons lid Pierre Gielen heeft een licentie van Google om dit aan Street view te koppelen. Als 1e is De Heimolen in St. Hubert al vanbinnen te bekijken, zie volgende link: binnen kijken of via Google maps. Je kunt dan in de molen rondlopen en via de trappen alle zolders bekijken. Gemakkelijk als je geen zin hebt om de trappen te beklimmen en vaak zijn diverse zolders niet toegankelijk als de molen draait.

 

Het komende jaar wordt dit voor alle molens van Molenvrienden Land van Cuijk e.o. uitgerold. Enkele molens zijn nu in restauratie maar als ze weer pico bello vanbinnen en buiten zijn zullen ze op de gevoelige plaat worden vastgelegd.

 

Molenaar worden

Ooit waren molens bloeiende bedrijven met een belangrijke rol in de Nederlandse economie. Tegenwoordig is het molenaarsvak vooral vrijwilligerswerk. Belangrijk werk, dat wel. Want je helpt als vrijwillige molenaar een écht Nederlands stuk industrieel erfgoed in stand te houden. Door molens te laten draaien, voorkom je dat ze voortijdig vervallen. Bovendien is het een bijzondere en vooral geweldig leuke hobby.

Nieuwste artikelen

Buienradar